جمعی از اهالی قلم مناطق کوردی به تقلیل مطالبات در همایش «نامآوران کورد» که توسط دانشگاه کردستان برگزار شد، در قالب بیانیه ای اعتراض خود را اعلام کردند.
به گزارش خبرنگار کورده واری، در این بیانیه آمده است:
«بسمه تعالی»
وزیر محترم علوم، فناوری و تحقیقات
ریاست محترم دانشگاه کردستان
رئیس محترم مرکز کردشناسی
از آنجا که دانشگاه محل تاملات فکری- انتقادی است اینجانبان امضا کنندگان ذیل که برخی از آنان از نامآوران مدعو بوده حق مسلم خود میدانیم نسبت به اعتلا و ارتقای همایشهای از این دست (که مانند کنگره مشاهیر کورد ایرادات اساسی داشت) ضمن طرح انتقادات سازنده و دلسوزانه، همگان را از عملکردهای الیگارشی و رفتارهای شتابزده و غیر متعارف برحذر داریم.
همچنین تخصیص اعتبار، حمایت مادی و قانونی جهت توسعه زبان و ادبیات کوردی به عنوان معوقهای تاریخی در سطح تاسیس فرهنگستان زبان و ادبیات کوردی مورد تایید و درخواست همگان است اما تقلیل مطالبات در سطح همایش کذایی اخیر که بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت و از زوایایی محل نقد و تشکیک است به جهت عدم تصدیع وقت سروران، موارد غیرعلمی و نامتعارف این همایش به اختصار برگزار میشود:
1. نام و نام خانوادگی و عنوان 15 داور داخلی و خارجی اعلام نشدهاست که مرسوم و علمی نیست.
2.کمیتە مرکزی همایش میبایست پیشتر فراخوان عمومی اعلام میکرد تا اهالی قلم ضمن اطلاع، آمادگی لازم را جهت شرکت داشتند.
3. از عموم افراد رزومه درخواست نشدهاست، به نظر میرسد انتخاب نامآوران بیشتر بر اساس سابقه ذهنی و روابطی بودهاست.
4. حتی اگر رزومهای ارسال شدهباشد، هیات محترم داوران به جهت شتابزدگی و تعجیل، فرصت کافی جهت بررسی نداشتهاند.
4. در هیچ اعلان و بیانیهای از سوی داوران و کمیته مرکزی همایش به شاخصها، سنتگذاری و سنجههای کمی و کیفی اشخاص جهت انتخاب به عنوان نام آور اشاره نشدهاست. به عبارت دیگر تعریف جامع و مانع از «نامآور» نشده و مولفه و شاخص های آن برشمردهنشدهبود.
5. گرایش افراطی، کمیته مرکزی در انتخاب و دعوت نامآوران گویشوران مرکزی، بسیار مشهود و ناعادلانه بوده به نحوی که حضور همتباران لک و لر بسیار کمرنگ و احدی از ضلع شمالی مناطق کوردی استانهای خراسان و آذربایجانغربی، لرستان، شمال کشور دعوت نشده بود.
6. در این همایش تقریبا از یک صد فرد شایسته که خدمات و توانایی آنان بر همگان آشکار است، صرفا با یک تقدیر کاغذی خشک و خالی با اندک هزینه ناچیز، بدون هزینه ایاب و ذهاب، تقدیر شد که میبایست کمیته مرکزی دانشگاه کردستان، جهت شفافسازی ضمن اعلان بودجه تخصیصی و مصوب، مطابق آن و شان نامآوران برنامهریزی میکرد.
7. هر چند کمیته مرکزی انتخاب نامآوران را در 13 محور اعلام کردهبود اما میبایست سلسه مراتب و جایگاه پدیدآورندگان سنتگذار و پیشکسوت با نسل نوین منفک میشد چه برخی از دانشمندان در کنار علاقمندان در یک طراز دعوت شده بودند که آثار و افکار برخی از این دانشمندان هر کدام به تفکیک، نیازمند همایشی اختصاصی است.
8. تقدیر از تعداد کثیر نامآوران بە صورت انبوه (که مرسوم و متعارف نیست)، تایم همایش در نصف روز، عدم برگزاری پنلهای تخصصی برای هر محور (زیرا رسالت دانشگاه، دانش افزایی است)، عدم اهدا جایزه نفیس و در شان منتخبان دلسوز، شتابزدگی در اجرا (یک روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری) و... جملگی شائبە پروپاگاندای کذایی جهت ادعای تکمیل کارنامە و عملکرد گردانندگان همایش و کادر مدیریت دانشگاه در واپسین روزهای دولت سابق را متقنتر میکند.
-کلیمالله توحدی، مورخ، محقق و نویسنده،
-بهرام ولدبگی، نویسنده، روزنامهنگار، مدیر انستیتو فرهنگی کردستان-تهران
-کامران رحیمی، نویسنده و پژوهشگر،
-دکتر حبیبالله بخشوده، شاعر، منتقد،
-کامبیز کریمی، شاعر، مترجم و روزنامەنگار،
-جلیل صفربیگی، شاعر و منتقد،
-دکتر بهروز جمالوندی، مولف و استاد زبانهای خارجی،
-دکتر حجت رشیدی، مولف و مدرس،
-عباس محمدزاده، نویسنده و مورخ،
-نعمت زحمتکش، نسخشناس کوردی گورانی،
-آرش افضلی، شاعر،
-قاسم ارژنگ، شاعر،
-دکتر مراد مرادی مقدم، محقق و مورخ،
-نامدار جابری، محقق و مدرس کوردی پهلەای،
-مجید رهورد، شاعر و نویسندە و مدرس کوردی کرمانجی،
-دکتر احمد احمدیان، زبانشناس، نویسندە و پژوهشگر،
-کریم دافعی (ئازاد)، نویسندە، شاعر، روزنامەنگار،
-فرح بساطی، شاعر پژوهشگر ادب لکی،
-دکتر رستم منتی، جامعهشناس، پژوهشگر،
-علیرضا سپاهی لائینی، شاعر، نویسنده، روزنامهنگار،
-دکتر جواد رضایی،استاد دانشگاه، مدرس کوردی کرمانجی،
-محمد حسین پور، شاعر،
-محمد قربانی، شاعر و مدرس کوردی کرمانجی،
گفتنی است در مورخه 14 تیر 1403 از سوی دانشگاه کردستان همایش نامآوران کورد برگزار و به صورت انبوه از 100 نفر تقدیر شد که بسیاری از منتخبین دعوت را رد کردند. این همایش، واتابها و انتقادهای جدی از لحاظ شکلی، محتوایی و اجرایی در پی داشت.